Wie zijn wij?


 

 

Stichting Dierenasiel Tiel is een middelgroot asiel. Het asiel werd opgericht in 1960. Het huidige gebouw is van 1997 en gelegen aan de rand van nieuwbouwwijk Passewaay.

 In 2008 werden er allerlei energiebesparende maatregelen genomen en mochten we onszelf een "groen" asiel noemen. We maken gebruik van zonnecollectoren en een zonneboiler.

 

Jaarlijks worden er rond de 600 dieren opgevangen en herplaatst. het gaat hierbij om ongeveer 400 katten en 200 honden, afkomstig uit ons werkgebied.

 

Het werkgebied bestrijkt de gemeenten Tiel, West-Betuwe, Buren en Neder-Betuwe. Grotendeels gaat het om zwerfdieren. Meestal worden zij na melding aan Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel door de ambulance opgehaald en naar het asiel gebracht.

 

Ook afstandsdieren uit genoemde gemeenten kunnen, mits er plaats is en op afspraak, door het asiel worden opgenomen. Het gaat dan om dieren waar de eigenaar om allerlei verschillende redenen niet meer voor kan zorgen.

 

Wij streven ernaar om alle dieren te herplaatsen bij een nieuwe eigenaar. Er vindt altijd een plaatsingsgesprek plaats om te kijken of er een juiste match tussen dier en mens te maken is. Dit kan ook teleurstellend verlopen voor mensen, omdat wij altijd het welzijn van het dier op nummer 1 hebben staan. Voor het herplaatsen van honden wordt een plaatsingstraject gevolgd. De werkwijze kunt u op in werkwijze herplaatsing lezen.

 

Ons asiel heeft een non-euthanasiebeleid. Dit houdt in dat er geen dieren worden geëuthanaseerd vanwege verblijfsduur, leeftijd of moeilijk gedrag. Ernstige aandoeningen waarbij geen verbetering in zicht is, kunnen hierop een uitzondering zijn. Dit om een dier onnodig lijden te besparen. Er wordt altijd gekeken of er nog sprake is van een dierwaardig bestaan. Ook staan wij bekend om het opvangen en herplaatsen van powerbreeds degene die vaak "buiten de boot " vallen. Dit mits er ruimte is. Deze honden zijn vaak " langzitters " als het gaat om gedragstraining en een goede en verantwoordelijke herplaatsing. Elk dier krijgt bij ons een kans.