Honden uit het buitenland

De Nederlandse dieren zijn onze prioriteit. Met name de zwervers uit onze eigen regio zijn onze verplichting en verantwoording.

Daarnaast worden er via uitwisseling soms honden overgenomen van andere Nederlandse asielen. Of afstandshonden aangenomen buiten onze regio.

Verder nemen wij ook honden op uit Spanje, het hoe en waarom leest u hier.

Waarom?

De laatste tijd, vooral het laatste halfjaar, zien we een beduidende afname van het aantal asielhonden. Helaas geldt dit niet voor het aantal asielkatten, dit worden er alleen maar meer.

Dit geldt niet alleen voor ons asiel maar ook voor collega-asielen in onze buurt.

 

Er staan regelmatig behoorlijk aantal hondenhokken leeg. De honden die in het verblijven zijn over het algemeen grote honden en staffordkruisingen terwijl er veel vraag is naar de wat kleine familiehonden.
Het aanbod van honden, zowel gevonden honden als afstandshonden, is dus niet in overeenstemming met de vraag.
Dit terwijl de Spaanse asielen uitpuilen met dergelijke honden.
Zowel volwassen dieren als pups, honden die daar geen toekomst hebben.

 

In Spanje zijn er erg veel zwerfhonden. Er worden veelvuldig pups en teefjes met pups voor het asielhek gedumpt. Het is moeilijk voor al deze honden een baas te vinden.

Samenwerking PAWS

Paws Patas is een Spaans asiel dat word gerund door twee beroepskrachten. En worden daarbij ondersteund door vrijwilligers van verschillende nationaliteiten. Ze krijgen praktische ondersteuning van Paws Nederland.
Het beleid van het asiel is een non-euthanasiebeleid.
Bovendien worden alle dieren, die oud genoeg zijn, geneutraliseerd.
Dit om het zwerfdierenprobleem in de toekomst op te lossen. Financieel krijgt Paws geen enkele ondersteuning van de Spaanse overheid. Ze moeten bestaan van giften, donaties en plaatsingsgelden.
Paws Nederland bemiddeld in plaatsing en transport van dieren naar Nederland.
Paws Nederland is voor ons het directe aanspreekpunt.


Soort Honden

Ons asiel neemt alleen honden op uit Spanje als er voldoende hokken leeg staan. De honden die naar ons toekomen zijn sociale honden. Meestal een wat kleiner ras en jong.
De honden zijn gewend om in roedels te leven en komen veel met mensen in contact. Dit maakt ze sociaal t.o.v. mensen en honden.
Bij sommigen zal er wel aandacht moeten worden besteed, aan het lopen aan de riem en het vertrouwd maken met het (meestal drukke) Nederlandse verkeer.
Ook Nederlandse commando's zijn voor hun onbekend. Maar omdat om pientere, leergierige types gaat, is dit een niet al te moeilijke taak.

Financieel

Paws draagt de kosten voor inentingen, chippen, neutralisatie, bloedtesten en transport naar Nederland.
Het dierenasiel in Tiel draagt een deel van de door haar ontvangen plaatsingsgeld direct over aan het Spaanse asiel.
Zowel Paws Patas, als Stichting Dierenasiel Tiel, moeten elk dubbeltje omkeren....
Financiële steun is dus broodnodig en van harte welkom.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Stichting Paws (www.pawsnederland.org) en BUZhonden (buzhonden.weebly.com)

Medische Achtergrond

In Spanje worden ze, voor ze naar Nederland vertrekken, uitgebreid behandeld door een dierenarts. Ze zijn ingeënt, ontwormt, ontvlooid en gechipt. Als het qua leeftijd kan, worden ze geneutraliseerd. Bovendien worden er kort voor vertrek, bloedtesten gedaan, om te kijken of de dieren niet besmet zijn met veel voorkomende buitenlandse ziekten. (Leishmaniose, Ehrlichiose en Babesia)
De buitenlandse honden hebben in het algemeen veel minder genetische defecten (doordat dit allemaal zogenaamde bastaard/kruisingen zijn.), maar er zijn een aantal buitenlandse hondenziekten die aandacht verdienen.
Deze worden overgedragen door organismen die vooral in landen rond het Middellandse Zee gebied actief zijn.
De meeste aandoeningen zijn juist niet overdraagbaar van hond op hond, of van hond op mens. en maken juist alleen de hond zelf ziek.
Voor deze ziekten worden er dus voor vertrek bloedtesten gedaan. Helemaal 100% uitsluiten lukt niet, omdat de ziekten door een insectenbeet overgedragen worden.
De beet kan dus op het laatste moment voor vertrek alsnog plaatsvinden.
Indien de honden goedgekeurd zijn door de dierenarts, en de bloedtesten uitwijzen dat er geen besmetting is, komen ze naar Nederland.

Kort na aankomst in ons dierenasiel worden de hondjes door onze dierenarts nogmaals onderzocht.